"Er zijn van die momenten die je in jasje zou willen stoppen!"

Wat het ook is vlak of gevormd er kan meer mee gedaan worden en niet zomaar standaard, nee er zijn onderwerpen en of werken die ingelijst kunnen worden.

L'Atelier René, destijds voor al uw inlijstwerk en voor uw teken- en schilderopdrachten.

Atelierrene.nl ontstond toen ik naast mijn vaste baan mijn werkstukken liet inlijsten bij een oom van mij in Schiedam. Mijn oom gaf aan dat ik dat best zelf kon doen vanuit mijn eigen atelier. Na wat onderzoek ben ik inderdaad een lijstenmakerij begonnen in mijn vrije tijd. 

Gedurende de opbouw heb ik me verdiept in dat vakgebied. Er zit veel verschil tussen een foto, borduurwerk, pasteltekening, aquarel of een schilderwerk. Wat er ook kwam aan opdrachten, het ging om zorgvuldigheid, ook nu nog. Je bent nu eenmaal verantwoordelijk hoe je met wat-dan-ook omgaat: is het gewoon een poster ter aankleding, de enige foto nog van een dierbare, een tekening of prent die  al jaren in de familie is… emotionele waarde is onbetaalbaar. 

Tekeningen, foto's, pastelwerken, aquarellen etc. moeten zuurvrij worden ingelijst achter glas met passend passe-partout erbij. Dergelijke werken mogen nooit of te nimmer met het glas in aanraking komen; zodra er een beetje vocht tussen prent en glas komt dan is de kans zeer groot dat het gaat kleven, met als gevolg dat het werk bij het loshalen altijd beschadigt. 

Een enkelvoudig of dubbel passe-partout is decoratief, in passende kleuren, al dan niet bewerkt of prachtig beschilderd. Verdiept inlijsten behoorde ook tot de mogelijkheden: een mooi strak gevlochten, strak afgeknipte paardenstaart, of een baby's eerste rompertje. Inlijsten vereist zorgzaamheid. 

Zelf ben ik er niet meer toe in staat, ik hoop dat er iemand is die zich het vak eigen wil maken. Iemand aan wie ik mijn vakkennis en liefde voor het vak kan overbrengen. Zoals nu aan de jonge Iwan, leergierig met inzicht en behendigheid. Als het lukt doe ik iets voor hem en hij....dat wijst voor zich.

Lijstenmaker is en blijft een mooi ambachtelijk beroep, ik mis het geregeld:

 

"Er zijn altijd momenten die je in een lijstje zou willen stoppen", inlijsten is waarborgen van o.a. een herinnering!